Min blogglista

tisdag 7 mars 2017

Jubileum med skruv

   Att republiken Finland i år firar sitt 100-årsjubileum är ingen hemlighet och det uppmärksammas på många vis. Komikern Alfred Backa gör det med att ge ut "Finland hundranånting", en bok som inte är en traditionell jubileumsbok.
   Vad är högerextremt i båda ändarna med Kekkonen i mitten, frågas här. Om du svarar "Republiken Finlands historia" så har du en rätt så mörk humor och världssyn och då är det här nog boken för dig! På hundra uppslag avhandlas Finlands första hundra år med en blandning av ironi och respektlöshet. Fast fakta och årtal stämmer, det är när man tolkar det hela som det blir roligt.
   Som när man i samband med den sovjetiska nattfrosten 1958, när det blev tydligt vem som bestämde var skåpet skulle stå i finländsk politik, flikar in en notis om att Pirkko Mannola valts till Miss Finland. Och att Sovjet inte har någonting emot de valet -även om man skulle ha föredragit Kekkonen!
   Vi går från nationens första stapplande år till Lapporörelsen, tar en avstickare in i tre krig, får besök av Hitler, vänder ryggen åt Hitler för att bli Sovjets bästa vän, radikaliserar studentrörelsen, skaffar ny president, går med i EU och avslutar med nationens färskaste stapplande år. Vi får till och med en inblick i framtiden och allt vad den har att bjuda på.
     Och det är inte bara Finlands händelser det skojas om, när du har läst den här boken har du lärt dig hela världens historia. I alla fall de viktigaste bitarna.Det är en bok som passar alla. Gamla människor som har glömt hur det var när det begav sig och unga människor som inte var födda när det begav sig. Den passar dem som vill lära sig hur vi blev det land vi är i dag och dem som bara vill skratta åt eländet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar