Min blogglista

torsdag 9 mars 2017

Lenins resa i april 1917

    Lenins resa genom det krigshärjade Europa några aprildagar för 100 år sen är utgångspunkten för brittiska historikern Catherine Merridales nyutkomna "Lenins resa - vägen till revolutionen 1917."
Författaren har sedan 80-talet studerat rysk och sovjetisk historia ofta på plats i Ryssland och hon kan alla detaljer också om personer som glömts av historien för länge sen.
    Lenin befann sig i landsflykt i det neutrala Schweiz när han fick veta att den ryske tsaren blivit avsatt. Han bestämde sig genast för att återvända till sitt hemland. Detta blev startskottet för en händelsekedja som skulle komma att avgöra den ryska samhällsutvecklingen för lång tid framåt. Med sig på resan
   Genom att själv återskapa och personligen göra om Lenins resa, dag för dag, har Merridale lyckats skapa en oförglömlig och ingående skildring av de historiska passagerarna på tåget och de många händelser som ledde fram till kommunisternas maktövertagande för ett sekel sedan.
hade han sin "fanclub" på ett drygt 30-tal personer. En resa som tog honom från Zürich till Petrograd (Sankt Petersburg) via Trelleborg, Stockholm, Boden och Haparanda.Det gick nämligen, på grund av kriget, bara att nå Ryssland via gränsövergången vid Torneå älv. En pikat detalj är att tyskarna finansierade resan och såg till att vagnen som Lenin färdades kunde passera fiendeland. Man ville nämligen att "pestbacillen Lenin" skulle komma hem och göra skada så att Ryssland drog sig ur kriget. Men där räknade man fel.
   Sista kapitlet handlar om hur det gick sen, för Lenins trogna beundrare - och det var illa. Och så bjuds det på en rätt läbbig beskrivning av hur Lenin bevaras i sitt mausoleum på grund av ständig ombalsamering. Han har till och med fått ny kostym...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar