Min blogglista

fredag 10 mars 2017

Westös genombrottsroman

 Kjell Westös episka romandebut "Drakarna över Helsingfors" kommer nu i nyutgåva. Och det är bra, pocketutgåvan har länge varit slutsåld.
För drygt tjugo år sedan tog den läsarna med storm och Drakarna över Helsingfors blev Kjell Westös definitiva genombrott och är i dag en modern klassiker.
     Det är en stor roman om tiden efter andra världskriget och fram till idag, speglad genom en familjs brokiga liv. Historien börjar när den unge pojken Henrik Bexar kommer tillbaka till Österbotten efter att ha varit krigsbarn i Sverige.
     Men berättelsen kretsar främst kring Henriks och hans fru Benitas tre barn: Dani, Marina och Riku.Det är Riku, den yngste, som är bokens huvudperson. Född i 60-talets början är han för ung för att dras in i den hippietillvaro som storebrodern Dani behärskar.
     Och när 80-talets kasinoekonomi snurrar i allt våldsammare takt tillhör en del av hans barndomskamrater de mest framgångsrika spelarna. När kraschen kommer är det många som dras med i fallet. Westös roman, som också filmatiserats, är en vemodig sorgesång över ett nära förflutet, över barndomens och våra familjehistoriers makt över våra liv.Har ni inte läst den redan så gör det. Den är intressant när man vet hur Westö fört sin Helsingforsepik vidare. Det är romaner som har någonting att säga om en del av republikens historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar