Min blogglista

torsdag 8 mars 2018

I häxornas tid

Maria Gustavsdotters serie Prästdöttrarna uppskattas av många läsare för att hon gör historien begriplig. Nu kommer äntligen den fjärde delen, "Ylvas bok".
Här möter man den vackra och lata Ylva Olofsdotter som gift sig med Ulrikas styvson. Äktenskapet är svalt och barnlöst, och arbetet på gården lämnar Ylva till pigan Brita att sköta om. När socknens präst plötsligt dör under en predikan börjar det skvallras i bygden. Vem var häxan som han skulle peka ut ögonblicket innan han föll ihop?
  Här fortsätter den dramatiska och fascinerande familjekrönikan om kvinnors villkor i en hård tid, skriven på en levande och färgstark prosa. Böckerna utspelar sig i stormaktstidens Sverige, ett land som präglades av krig, svält och häxprocesser. Och av en fanatisk lutherdom med starka inslag av vidskepelse,  det var bokstavligt talat livsfarligt att vara avvikande, i synnerhet om man var kvinna.
   Maria Gustavsdotter når allt fler läsare med sina uppskattade historiska romaner. Våren 2014 utkom Ulrikas boksom är första delen i serien Prästdöttrarna, som utspelar sig i 1600-talets Norden. I januari 2015 kom den andra delen i trilogin, Katarinas bok, och i januari 2016 kom den tredje delen Ebbas bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar