Min blogglista

torsdag 15 mars 2018

Gamla nyfikna damer

   Det är inte varje dag finska mysdeckare översätts till engelska och svenska. Men Minna Lindgrens böcker om de nyfikna åldringarna på Aftonlunden har blivit en succé. Den första på svenska har den, något pratiga, titeln "Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer". Men låt er inte avskräckas, innehållet är bättre än titeln.
    På äldreboendet Aftonlunden i Helsingfors bor Siiri och Irma, två nyfikna damer i nittioårsålden. De fördriver tiden så gott det går med kortspel och kaffe och några glas rött vin eller en whiskypinne till kvällen. Aftonlunden drivs av Stiftelsen för äldres vård och kärlek, som erbjuder ett komfortabelt boende med många servicefunktioner för äldre personer. I hyresavgiften ingår bingoaftnar och humorkvällar och mot extra ersättning varma måltider och städservice.
    Nu har kocken på Aftonlunden, Tero, hastigt avlidit. Visserligen är döden alltid närvarande på
äldreboendet, men en ung man i sina bästa år, 35 år gammal och helt frisk? Det är något som är lurt. Siiri och Irma tar väninnan Anna-Liisa till hjälp för att få reda på sanningen bakom Teros död. De tampas med den barska avdelningssköterskan Virpi och den överdrivet kundinriktade direktören Sinikka under sina efterforskningar. Med hjälp av Teros barndomsvän Mika tänker de avslöja vad som egentligen pågår på Aftonlunden....

1 kommentar: