Min blogglista

måndag 26 mars 2018

Bok i rättan tid

 Vad gör internet med vår verklighets uppfattning?
   Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar journalisten Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen. "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" heter boken som är precis nyutkommen. Titeln är, förstås, ett äkta citat från en nätkommentar.
En flicka får kvarsittning eftersom hennes mobil pryds av svenska flaggan. Men nyheten är fejk. När Mats får veta det blir han likväl upprörd. ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”, skriver han på Facebook.
  Werner, som tidigare gett ut en bok om spökhistorier på nätet, skriver om vad som händer när hundratusentals människor tror på vad de ser eller läser på nätet. Ju värre historia dess större genomslag får den.
  Få inser att de texter de skriver kan få ett enormt genomslag. Det är som om skvallret från fikarummet plötsligt upphöjs till nyheter och börjar spridas med vindens hastighet. Eftersom vi nu lever i den fas där nätets gränser vidgas och testas så kan vi inte falla tillbaka på erfarenheter. Vi skapar i denna stund erfarenheter. Det är en lärorik och lättläst bok och avslutas med tips om hur man kan göra nätet bättre med ganska enkla medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar