Min blogglista

lördag 3 mars 2018

I myternas Istanbul

  " Ormstenens gåta" är den andra fristående boken av fem om den osmanske detektiven Yashim. Första boken," Eunuckens gåta", blev belönad med en Edgar Award, USA:s stora deckarpris.
    Engelsmannen Jason Goodwin är historiker och har skrivit om teet historia och om en sex månaders lång pilgrimsfärd genom Asien.Mycket läsvärd är hans bok "Horisonternas härskare" om det ottomansk rikets historia.
   Nå "Ormstenens gåta" börjar året 1838. Maximilien Lefèvre, en fransk arkeolog, anländer till Istanbul för att söka efter en försvunnen bysantinsk skatt. Hans ankomst skapar oro i stadens grekiska grupperingar och snart hittas hans kropp stympad.
     Detektiven Yashim, som i ett svagt ögonblick försökt hjälpa mannen ur landet, åtar sig att lösa fallet. Spåren leder honom tillbaka i historien, till den häpnadsväckande sanningen om ett ljusskyggt sällskap som vigt sina liv åt att bevara de gamla bysantiska rikets skatter. Intrigen är vindlande och överraskande och Goodwin vet mycket om Istanbuls hemligheter. Mycket läsvärd serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar