Min blogglista

fredag 13 april 2018

Det urgamla judehatet

Efter succéböcker som Faderland och Spökskrivaren är den historiska romanens mästare Robert Harris aktuell med en bok om Dreyfusaffären "En officer och spion". En bok som är fast förankrad i en verklig händelse, en som solkar Frankrikes historia.
   Det är Paris år 1895. Alfred Dreyfus, en ung judisk arméofficer, har mot sitt nekande dömts för landsförräderi. Under en officiell ceremoni vanäras och skymfas han inför en stor folkmassa. Bland vittnena till förödmjukelsen återfinns den franska arméns framtidslöfte Georges Picquart.
    Inte långt efter att Dreyfus deporterats till sitt ödsligt belägna fängelse på Djävulsön, upptäcker Picquart information som pekar på att ett justitiemord har begåtts. Medan Picquart kämpar för att avslöja sanningen tvingas han omvärdera synen på sitt hemland, sina officerskamrater och sig själv. Boken har blivit älskad av läsare och recensenter över hela världen. Det är en gripande och osannolik skildring av antisemitism, en omfattande politisk komplott och en visselblåsares envishet.
   I Deryfusaffären engagerade sig många av samtidens intellektuella, som Emile Zola som skrev den berömda artikeln med rubriken "J 'accuse" - Jag anklagar.
   Det här är en berättelse som är aktuell även idag när den urgamla antisemitismen visar sitt fula tryne i många länder. Tro inte att unkna attityder dör så lätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar