Min blogglista

fredag 20 april 2018

En slitstark drottning

Elizabeth II var endast 27 år gammal när hon kröntes till drottning av Storbritannien och Nordirland. I morgon fyller denna slitstarka drottning 92 år och hon fortsätter regera.
   Nu ges den första biografin om Elizabeth II på svenska ut. Det är ett fängslande porträtt skrivet av den internationellt erkända historikern Sarah Bradford. Hon har tidigare bland annat skrivit en rosad biografi om Georg VI ,en bok som låg till grund för den Oscarsvinnande filmen The Kings Speech
   Hon har också skrivit om drottningens svärdotter, Lady Di, och om Jackie Kennedy Onassis.
   Under sin tid på tronen har Elizabeth
upplevt allt från blitzen och andra världskriget till kalla kriget och murens fall. Hon har träffat elva amerikanska presidenter och sett premärministrar som Churchill och Thatcher komma och gå.
     Få regenter har upplevt så stora förändringar av samhället som drottning Elizabeth.Hon är, vad veckotidningarna än skriver, en riktig arbetshäst som inte fuskar på jobbet. Dessutom är hon genuint intresserad av människor och får lätt kontakt med dem.
    Hon är mycket berest och hennes långresor inom samväldet är berömda, också om de betytt att hon varit borta från sina barn under långa perioder. Även till Åland kom hon med jakten Britannia vid 70-talets mitt, jag var en av många som trängdes i Västerhamnen en solig vårdag för att få en skymt av henne.
   Boken fyller en lucka för många känner till drottningen men ganska få vet någonting om hennes liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar