Min blogglista

lördag 20 maj 2017

Bruun gisslar girighet

   Som journalist var Staffan Bruun med och synade de finlandssvenska stiftelserna i sömmarna. Och dety han såg där var inte vackert. Numer är Bruun "friherre" och skriver som han vill. Nyast är hans satiriska roman "Bergsrådet som inte ville betala skatt".
   Finansmannen Johan Krämarhjelm (!) står i centrum och har fått nog av hemstaden Falskköping. Lokaltidningen Allehanda har åter en gång publicerat uppgifter om hans privatekonomi och nu är måttet rågat. Krämarhjelm ställer ultimatum på den från förr hårt prövade tidningskoncernen.
    En boll kommer i rullning och Krämarhjelm hotar göra sig av med både gods och egendom  – en stor del tidigare slugt överfört till hans nygrundade stiftelse, som naturligtvis är befriad från skatteplikt.
    Mycket känns bekant, inte minst Krämarhjelm som har drag av vissa finlandssvenska magnater och fondherrar. Här tecknas också elaka porträtt av människor som lismar för Krämarhjelm så snart det går upp för dem att det kan finnas pengar att hämta. Allt från politiker till fotbollsklubben och kultursektorn söker sig till köttgrytorna. Och Bergsrådets goda humör är aldrig så gott som när han lyckas klämma åt godtrogna kulturarbetare och Falskköpings småpåvar. Men slutet blir inte riktigt som han tänkt sig, det blir helt annorlunda.
   En sak som kommer att förbrylla läsare i Sverige är användandet av ordet "patent", som förekommer frekvent i dialogerna med betydelsen fiffig och smart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar