Min blogglista

torsdag 25 maj 2017

För språknördar

 Det är ett par år sedan Sara Lövestams "Grejen med verb" slog ned och gjorde succé både bland dem som älskar grammatik - och dem som inte visste att de gjorde det. I uppföljaren "Grejen med substantiv" finns allt en människa kan fundera över när det gäller substantiv (och pronomen).
   Använd den istället för en skolbok för att lära om numerus och bestämdhet, ta fram den på bussen för att liva upp medresenärerna eller kryp upp i en fåtölj med en pralin och bara okynnesläs om grejen med substantiv! 
   Vad är då likheten mellan ett substantiv och en baguette? Hur säger man egentligen biceps i plural och varför kan inte vuxna människor ha ett sansat samtal om pronomen? Och apropå särskrivning har Lövestam ett gott råd: Vi kan fortsätta kämpa mot dem, men likt kackerlackorna kommer de att finnas kvar långt efter oss.
   Lövestam är författare, radioröst, krönikör och lärare i svenska för invandrare. Hon skriver romaner för unga och vuxna och böcker för språknördar. Apropå substantiv kom jag att tänka på Hasse Alfredsons huvudlösa limerickar där han använder substantiv på ett halsbrytande sätt. Så här till exempel:
En underlig kuf ifrån Asker
han nyttja en plätta som basker
och på fötterna bar
ett omaka par
halvsulade gamla damasker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar