Min blogglista

lördag 4 april 2020

Barnliv på nätet

  
I dag har i princip alla 10-åringar en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt onlinespel tre timmar om dagen och 15 procent av alla tvååringar använder internet dagligen.
   I "Mitt barn på nätet"  guidar kriminologen Maria Dufva de föräldrar som vill  skapa trygga förutsättningar för att barnens liv på nätet ska bli just så härligt, roligt och lärorikt som det faktiskt kan – och ska – vara. Hon resonerar om hur vi vuxna kan skapa en nyfiken hållning, hur man pratar om barnens  liv på nätet och var de  befinner sig alla timmar de sitter med mobilen eller surfplattan. 
   För vi frågar fortfarande våra barn hur de haft det i skolan eller vilka kompisar de lekt med – men inte lika självklart hur de har det på nätet. Barns liv på nätet – med chattar, onlinespel och sociala medier – ser dessutom väldigt annorlunda ut än vårt.
    Här finns många fantastiska möjligheter, men också fällor i form av utnyttjande, mobbning och näthat. Men det gäller att hitta balansen för om föräldrar ser telefonen eller läsplattan som ett problem kan det bli en källa till ständiga konflikter, så att barnet istället smyger sig undan och håller sig för sig självt. Då kommer de nästan garanterat inte att berätta om något händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar