Min blogglista

lördag 13 april 2019

Mysterier i Hangö

  
Karin Collins, född i Hangö men nu boende i England, debuterar med romanen "Flickan på udden". Jag vill inte kalla det deckare eller spänningsroman, även om det hela börjar med en ruggig inledningsscen. Det är mer en uppväxtroman och en berättelse som visar hur utsatta barn är när vuxna ljuger eller tiger.

   Det ärtidigt 70-tal och i småstadsidyllen Hangö leker Lo i tant Märtas trädgård. Hennes mamma har sökt ett jobb i Julins butik och under tiden ska Märta ta hand om henne. Varje dag väntar Lo på mamma. Berättelsen beskriver en outhärdlig längtan och nattsvarta svek. En försvunnen mamma, en otrogen man, en kropp som inte längre fungerar som den borde.
    Det som hände en sjöman i Kingston i slutet av 1950-talet präglar livet i Hangö ännu tjugo år senare. Vanliga människor gör ibland ondskefulla saker utan att de märker det.
  Författaren säger att hon vill skriva om Hangö som hon minns det från när hon var riktigt liten. Världen var annorlunda då, och människorna också. Men de mest mänskliga av känslor kärlek, skräck, längtan och avund har inte förändrats.
   Det är en välskriven barndomsskildring läsaren får sig till livs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar