Min blogglista

måndag 29 april 2019

Många människors öden

Det är ett rejält stycke historia Sonja Nordenswan tar itu med i ”Frihetens pris”. Den är en pendang till ”En sång ur kylan” men kan läsas helt fristående från den. Platserna hon skildrar är Irland, det fiktiva Saga i Svenskfinland, Stockholm och emigranternas USA. Tiden är 1800-talets mitt och i periferin skymtar autentiska historiska händelser, som den irländska svälten, amerikanska inbördeskriget och en gryende medvetenhet om småfolkets villkor, både i Stockholm och USA. Ett par autentiska suffragetter har Sonja också petat in i intrigen.
Det är alltså en historisk roman man får i sin hand. Den börjar  med att en soldat, Jason Mossberg, kommer hem till San Francisco.
   Parallellt med den intrigen finns berättelsen om Anna från Saga någonstans i Åboland, som ensam kommer till Stockholm och får tjänst hos Aftonbladet-journalisten Petter Lindeman. De delar lägenhet och lever jämlikt, som Almqvists par i romanen ”Det går an”. Tillsammans emigrerar de till USA och den större frihet de tror de ska hitta.
   Nordenswan gillar att berätta historier och gör det bra, tiden vaknar till liv genom små detaljer. Bäst lyckas hon med att beskriva vardagslivet i Stockholm liksom nybyggarlivet i USA där alla måste vara beredda på att när som helst söka sig vidare, och västerut är den riktning man väljer.  Berättelsen bör kunna intressera alla de som har Amerikafarare i släkten eftersom romanen ger en bra bild av de tuffa villkor som mötte emigranterna over there.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar