Min blogglista

onsdag 10 augusti 2011

Bakom Kennedyfasaderna

Jo då, visst vet väl "alla" att bröderna Kennedy hade stor aptit på kvinnor och att Jackie och John mest upprätthöll en snygg fasad och levde sina liv på skilda håll och med de kärlekar de hittade längs vägen.
Men att Jackie under fem år hade en passionerad kärlekshistoria med svågern Bobby och att han troligen var hennes livs stora kärlek det visste inte jag.
   Författaren C. David Heymann har ägnat närmare tjugo år åt att gå igenom dokument och minnesbilder från de fyra år på 1960-talet då Bobby och Jackie upplevde sin passionerade kärlekshistoria och han har skrivit biografioer over Jaxckie och Bobby. Men materialet han nu avslöjar i "Bobby och Jackie" är nog, även med Kennedy-mått mätt, sensationellt.
   Sägas bör också att många helgonglorior krossas i boken. Inte minst Jackie-bilden justeras åt det mer verklighetstrogna hållet - en shopaholic med omätlig  girighet, samtidigt en kvinna med stark fingertoppskänsla för det politiska spelet. Inte för att boken är speciellt skandalinriktad, författaren har bara lagt alla bitar om familjen i ett nytt mönster.
   Hur var det Flaubert skrev? Någonting i stil med att "man ska inte ta på helgonbilder, förgyllningen fastnar på fingrarna".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar