Det är ingen konst alls att känna sig insatt sedan man läst "det här är konst" med Stephen Farthing som redaktör.
Utmattad känner man sig ändå om man sträckläser bokens 570 sidor. Och det är inte en bok man tar med för att läsa på bussen för den är tung eftersom den är tryckt på tjockt fint papper.
Men en ambitiös konsthistoria som guidar oss genom världens mest kända konstverk är det. Man får följa konstens utveckling period för period och möta varje konstgenre, från grottkonst, måleri och skulptur till konceptkonst och performance. Parallellt med historien om konsten löper en tidslinje som förser läsaren med den historiska kontexten vid varje period. Roligast med boken är det avslöjande detaljerna vid enskilda verk som lyfts fram. Jag visste inte att Rembrandt målat in sitt eget ansikte i den stora målningen Nattvakten. Men det har han.
Här hittar man också noggranna analyser av centrala konstnärers idéer och verk och belyser hur de har påverkats av varandra och förklarar vad de försökte åstadkomma. Konstverk som kan representera en hel period eller rörelse lyfts fram och analyseras i detalj avseende alltifrån färgval och bildspråk till teknik, vilket ger en möjlighet att förstå konstverkens betydelse på ett djupare sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar