Min blogglista

måndag 19 mars 2012

Ingen hjälte precis

   Adolf Hitler påstod senare i livet att soldatåren under första världskriget hade varit de viktigaste i hans liv. Det var erfarenheterna i skyttegravarna som skulle ha lagt grunden för hans extremism. Men som så ofta, när man skrapar lite på ytan kommer en helt annan bild fram.
   En som skrapat på myten Hitler är brittiske historikern Thomas Weber. I "Hitlers första krig" berättar han för första gången vad Hitler egentligen hade för sig  under åren 1914 till 1918.
   Genom att studera det militära förband,  regementet List, som Hitler ingick i gör Weber upp med en lång rad  myter och halvsanningar. Han visar att det mesta vi tror oss veta egentligen baserar sig på stridsskriften  Mein Kampf och nazistisk propaganda.

   Weber avslöjar bland annat att Hitler var en usel soldat som avskyddes av sina kollegor. Han utsattes aldrig för krigets fasor utan förde en förhållandevis bekväm tillvaro vid regementsstaben.  När Hitler gjorde politisk karriär tystade han dem ur hans eget regemente som skulle kunna vittna om hans mediokra krigsinsatser och vad som egentligen hände under och strax efter första världskriget.
    Inte heller gav Hitler uttryck för antisemitiska åsikter under kriget, de visade sig först senare.

   Märkligt är dert att ingen historiker tidigare, fast det skrivits tusenrtals böcker om Hitler, har bestämt sig för att syna korten och se hur de stämmer med verkligheten. Intressant och bitvis upprörande läsning när man ser hur lätt det går att manipulera historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar