Min blogglista

måndag 5 mars 2012

Substantiv med substans

   Måste mege att jag är förtjust i tunna och koncentrerade böcker, runt 100 sidor så där. Visst, jag gillar tjocka maffiga romaner också, men man måste varva. Går inte att bara läsa "tjockisar" hela tiden.
   Därför blev jag glad när den lilla boken "Substans" hoppade ut ur hyllan. Har inte sett den på ett tag så det var ett kärt återseende. Här skriver Lars Åke Augustsson och Stig Hansén om substantivens betydelse i språket. Och de har låtit en rad författare skriva om favoritsubstantiv. Det är rolig läsning. Inger Alfvén älskar det enstaviga ordet "ö" och Ellen Mattsson skriver om hästen. Till exempel.
    Det är en tankebok om för alla som är intresserade av skrivande och ord. Den vill stimulera till egna funderingar kring hur olika substantiv påverkar texten. Den vill också oss att navigera bland skrivandets blindskär som såsiga substantiv och inexakta beskrivningar. I sitt efterord påpekar författarna att substantivet inte bara är en bestämd ordklass. Det är samtidigt en utmaning och en möjlighet för skribenten.
  De har skrivit en liknande bok om verb - "Verbalisera" heter den. Läs dem gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar