Min blogglista

fredag 29 april 2016

Läs den och bli klokare

Louise Penny är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till ett trettiotal språk och sålt över tre miljoner böcker bara i Nordamerika. Hennes deckarserie med kriminalinspektör Armand Gamache i Quebeck som huvudperson har gett henne många pris. Hon kallas ibland »en modern Agatha Christie«, men det är orättvist mot båda. Penny är en överlägsen miljöskildrare och byn Three Pines är ett universum för sig, befolkad av bland andra en galen poet och två konstnärer .
 "Ett ohyggligt avslöjande" är den femte, helt fristående boken om kommissarie Gamache som översatts till svenska .
   En septembermorgon skakas Three Pines av en chockerande upptäckt. På Oliviers bistro, den naturliga knutpunkten för det fridsamma livet i byn påträffas liket av en äldre man, dödad genom ett våldsamt slag mot bakhuvudet. När kommissarie Armand Gamache anländer till platsen konstaterar han till sin förvåning att ingen tycks ha en aning om vem den döde mannen är. En märklig omständighet i denna slutna värld där alla känner alla. Slutsatsen är oundvikligt: Någon ljuger. Frågan är bara vem.
    Sakta men metodiskt börjar Gamache och hans kollegor bana sig en väg genom de lögner som döljer sig under den förrädiskt idylliska ytan. Sökandet leder dem så småningom ut i den täta skogen som omger Three Pines, och vid slutet av en slingrig stig väntar en häpnadsväckande hemlighet. En skatt som någon vaktat under mycket lång tid och kanske till slut fått betala för med sitt liv. Men skatter kan vara av olika slag. Sökandet efter sanningen för Gamasche till Queen Charlottes Island i havet utanför Britisk Columbia. Gåtans lösning finns i haida-folkets mytologi och de totemdjur de skildrar.
   Det här är en helt underbar bok, den starkaste hittills i serien. Läs den och bli lite klokare!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar