Min blogglista

lördag 6 oktober 2018

Ännu mer Harrison

   Till glädje för alla historienördar kommer Dick Harrison nu med del två av Englands historia. Tidsmässigt sträcker den sig över drygt 400 år, från 1600 tills idag.
   Skildringen har samma självklara auktoritet och samma orubbliga flyt som del ett, som kom ut i maj. Trots tempots
förenklingar har han återigen åstadkommit en utmärkt bok för en bred målgrupp historieintresserade.
    Nästan alla har en relation till England, men faktum är att de flesta har grunda kunskaper om landets historia. Varför ser England ut som det gör? På vilka sätt skiljer sig landets förflutna från Skandinaviens? 
   Del ett av historieverket inleds med forntida folkvandringar och växer i detaljrikedom ju längre fram i tiden vi kommer. Vi får följa uppkomsten av städer, kungariken, parlament och imperier samt ta del av sociala, ekonomiska och kulturella processer. Här skildras 1600-talets inbördeskrig, 1700- och 1800-talens koloniala erövringar och det senaste seklets omtumlande och heroiska historia med två världskrig som satt tydliga spår i landets historia. Vi får bland annat läsa om skyttegravskriget, blitzen, Churchills insatser och skapandet av det välfärdssamhälle som födde både Swinging London och punken. Den spännande framställningen sträcker sig ända fram till dagens knepiga Brexit. 
   Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och  en tvättäkta anglofil, som under 90-talet var bosatt i London. 

1 kommentar:

  1. Great blog!!

    I also have a blog, and I'm trying to get visit from every country. I would really like to get a visit from Åland

    If you can, please come back and visit mine:
    http://albumdeestampillas.blogspot.com


    Thanks,
    Pablo from Argentina

    SvaraRadera