Min blogglista

tisdag 16 oktober 2018

Nyttigt att veta

 Karin Henriksson är bosatt i Washington D.C. sedan30 år tillbaka och rapporterar i Svenska Dagbladet, Utrikesmagasinet och flera andra medier och hon medverkar ofta i Sveriges Radios USA-podden. Henriksson har tidigare gett ut en rad böcker om amerikansk politik, bland annat om presidenterna Trump och Reagan.I höstens bok, med titeln "Vänstern i USA"tar hon ett annorlunda grepp på politiken.
Hon frågar sig hur den en gång så starka arbetarrörelsen i USA kunde pressas tillbaka och hur dagens amerikanska radikalism yttrar sig. Med dessa frågor i bakhuvudet reser Henriksson i den amerikanska vänsterns spår. Färden börjar i Seneca Falls där kvinnokampen inleddes i mitten av 1800-talet, och går vidare till Terre Haute där socialistledaren Eugene V. Debs bodde. Femte och sista gången han ställde upp i presidentvalet 1920 kampanjade han från en fängelsecell, men lyckades ändå få nära en miljon röster. Resan fortsätter med kommunistjakten röda faran, gnistan som tände den homosexuella frigörelsen och bildandet av Svarta pantrarna.
    Naturligtvis besöker Henriksson också den demokratiske socialisten Bernie Sanders hemstad, Burlington i delstaten Vermont. Opinionsmätningar tyder på att unga amerikaner idag har en mer positiv syn på vänsterns målsättningar. Men kan det splittrade demokratiska partiet enas om en ny riktning eller låter man Trump styra en period till på grund av kandidatbrist?
   Henriksson påpekar att det europeiska sättet att tänka politiskt inte kan föras över till USA. En så enkel sak som politisk färg skiljer. I USA står rött för de konservativa och blått för de på vänsterkanten. För att bara ta EN sak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar