Min blogglista

onsdag 31 oktober 2018

Kettus nya känns konstruerad

   Katja Kettu, den tatuerade författaren, är född 1978 och uppvuxen i Rovaniemi. Hon bor och arbetar idag i London, Tallinn och Helsingfors. Kettu har utgivit fem romaner, varav "Barnmorskan" (på svenska 2013) både filmatiserades och belönades med Runebergspriset 2012.
   Kettu fortsätter i sin nya bok "Nattfjärilen" – även den i njutbar svensk översättning av Janina Orlov – med i stort samma metod. Den unga finskan Verna, hamnar hos mari-kvinnan Elna i byn Lavra i Ryssland för att ta hem sin fars kvarlevor. Vid sitt besök i oklart ärende dog han under mystiska omständigheter. Så börjar en historia i många lager veckla ut sig.
    Allt börjar 1937 då Vernas farmor, den finska generalsdottern Irga skidar över finska gränsen, gravid och på jakt efter den sovjetiske fadern. I Sovjet ser hon hoppet om ett nytt liv. Ett kort tag känns det ”varmare i kommunismen” – men efter att ha dömts till 25 år arbetsläger i Vorkuta för politiskt förräderi, sjunker temperaturen.
   Växelvis med Irga berättar Verna och Elna om händelserna i byn Lavra 2015 där det förflutna kastar skuggor lika hotfulla som de från lägertornens strålkastare. Men alla de här dubbleringarna och förväxlingar med en intrig som pekar rakt in i det mörka hjärtat i Rysslands nuvarande maktcentrum blir i snårigaste laget och känns mest som en övertro på en fiffig romankonstruktion.
Kettu är som bäst när hon på sitt suveräna språk  sveper läsaren med sig, så släng alla stödkryckor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar