Min blogglista

söndag 24 februari 2019

Flickors vuxenblivande

   Claire Messud är författare till fem skönlitterära böcker, bland dem "Den brinnande flickan". I år kommer hennes genombrottsroman "Kejsarens barn" för första gången i svensk översättning. Messud undervisar i skrivande och bor i Cambridge tillsammans med sin make, litteraturkritikern James Wood, och deras två barn. Och långt innan Elena Ferrantes framgångar med Neapelkvartetten, som  handlar om den komplicerade livslånga vänskapen mellan två kvinnor, skrev Messud romaner om samma ämne.
  I "Den brinnande flickan" handlar det om Julia och Cassie har varit bästa vänner sedan de gick i förskolan. De har delat allt, inklusive en längtan bort från Royston, den sömniga staden i Massachusetts där de växer upp. Men när flickorna når tonåren börjar de glida ifrån varandra. Deras olika klassbakgrunder gör sig gällande, och Cassie slår in på en farlig väg som i slutändan kommer att krossa hennes äldsta vänskap. Det är Julia som berättar om vad som hände då när allt verkade börja falla isär. Men medan hon berättar, blir det allt tydligare att historien om henne och Cassie glider henne ur händerna.
   "Den brinnande flickan" är ett psykologiskt ödesdrama som lånar tragedins form för att berätta om barndomens frihet, om vuxenblivande och om hur det ser ut när fantasierna och drömmarna möter en skitigare verklighet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar