Min blogglista

tisdag 26 februari 2019

För oliktänkande

   "Som feministisk journalist får jag gratis dödshot”skriver brittiska journalisten och författaren Laurie Penny i boken "Bitchdoktrinen". Ja, det är hårda bandage därute och att skriva om s
ex och politik är en explosiv mix, och för Penny är objektivitet bara ett fikonlöv för fega journalister. Själv är hon helt öppen med vad hon tycker  i frågor som prostitution, familjeliv, James Bond, kändisfeminism, reklam, kroppsbehåring och så vidare. Beskrivningen av Donald Trump ger en fingervisning om författarens stil: ”en man som är själva inkarnationen av en vissnande erektion i kostym som läcker dregel överallt i sina försök att ta USA på fittan.” 
 Laurie Penny är just underhållande, vilket är en förutsättning för att komma undan med de utfall som annars mest kunde kallas vulgära. Hon har sin bakgrund i vänsterpolitiska bloggmiljöer där triggervarningar borgar för en viss trygghet. Och likriktning, bör tilläggas. Redan i förordet anges tonen: All politik är identitetspolitik …”.
   Skriver man under på det, eller på att kategorierna man och kvinna är påhittade av patriarkatet bara för att hålla människor i slaveri, är ”Bitchdoktrinen” trygg som ett bollhav att leka i medan världen har sin gång. Ändå läser man boken med behållning och undertiteln ”Texter för oliktänkande” kan tolkas på olika sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar