Min blogglista

måndag 25 februari 2019

Överstinnan ser tillbaka

 
   En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv. Det är den korta sammanfattningen av Rosa Liksoms nyutkomna roman "Överstinnan". Den handlar om Finland och dess historia och Europa under 1900-talet. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka helt.
   Huvudpersonen är präglad av uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. Hon berättar pm livet med den trettio år äldre mannen, han som är överste i en nazistisk armé, och deras inledande förälskelse som övergår i ett stormigt äktenskap.
   Rosa Liksom heter egentligen Anni Ylävaara och föddes 1958 i finska Övertorneå.  Författaren ser boken som en en fiktiv självbiografi som utspelar sig under ett helt liv, då en äldre kvinna i monolog tittar tillbaka på livet och uppväxten i faderns nationalistiska krets. Boken berör många filosofiska och moraliska frågor, men Rosa Liksom menar att den också är en kärlekshistoria.
   Allt det här stoffet har hon lyckats förmedla på mindre än 200 sidor och det är en bedrift i sig i en tid när författare inte drar sig för att skriva 500 sidor och mer. Janina Orlov har gett den en passande svensk språkdräkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar