Min blogglista

måndag 8 juli 2019

Annan vinkel på det nordiska

   Freja, Tor och Oden - jo dem känner nästan alla till men hur är den nordiska mytologin sammansatt?
Den tyske författaren Wolfgang Korn har studerat historia och statsvetenskap och arbetar som vetenskapsjournalist och författare i Hannover. I "Nordiska myter" tar han ett lite annat grepp på våra gamla asar och sätter in dem i ett europeiskt sammanhang.
   Vilka var de första bosättarna i Norden frågar han, för de har ju lämnat efter sig enastående kultplatser - men kanske faktiskt också de första myterna? Kelternas och germanernas kulturer klarnar allt mer för oss tack vare forskningen.
    Hur mycket av berättelserna om kung Artur och hans riddare kring runda bordet, cheruskerkrigaren Hermann (Arminius), eller nibelungarna, går tillbaka på verkliga händelser? Mellan den romerska civilisationens undergång i norra Europa och tidig medeltid gapar en lucka på flera hundra år och Wolfgang Korn bringar ljus i denna "mörka" tidsålder. Han går till botten med de tidigaste källorna, presenterar den germanska gudaskaran, besöker magiska platser och exemplifierar med arkeologiska fynd hur djupa rötter vi också idag har till denna avlägsna tid. Från de tidigaste kultplatserna till moderna Nibelungen-tolkningar utvecklar sig ett färggrant skådespel - myter och historia har aldrig varit mer spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar