Min blogglista

torsdag 4 juli 2019

Första totalkriget

  Trettioåriga kriget var det första europeiska storkriget.
    Flitige historikern Dick Harrison ger en god inblick i det krig som formade det moderna Europa i "Trettioåriga kriget". Skickligt varvar han krigets avgörande händelser med personöden - inte bara kungarna och officerarna, utan även soldaterna och de vanliga människorna får plats i den levande skildringen.
     Under trettio år strömmade knektar, ryttare och legosoldater från Europas alla hörn till Tyskland. Här slogs danskar mot tyska furstar, österrikare mot svenskar och spanjorer mot fransmän. Kriget påverkade alla och lidandet blev enormt.
Arméer så stora som de här hade aldrig tidigare dragits samman och så många människor hade aldrig tidigare sårats och dött på slagfälten. Så genomgripande och förödande hade krigets effekt sällan heller varit för dem som inte själva deltog i kriget. Städer raserades och civilbefolkningen led och dukade på många håll under helt.
   Den här 160 sidor långa boken bygger i huvudsak på det mycket mer omfattande verket  "Ett stort lidande har kommit över oss" av Harrison som kom ut 2014. Informationen har koncentrerats och blivit mer lättillgänglig utan att kännas förenklad och man får en bra introduktion till den här  perioden i Europas historia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar