Min blogglista

tisdag 30 juli 2019

Voltaire i fickformat

   Nicholas Cronk är professor i fransk litteratur vid Oxford University och chef för Voltaire Foundation. Han har varit redaktör för flertalet böcker om Voltaire och publicerat många utgåvor av hans texter och skrivit över femtio artiklar om Voltaire. I boken "Voltaire -en filosof för den bästa av världar" tecknar han ett porträtt i miniatyr av filosofen men ett där alla vitala delar i med. I synnerhet sita kapitlet om Voltaires roll i samtiden och eftervärlden är nyttigt om man har dimmiga begrepp om filosofen.
   Voltaire (1694 - 1778) var en av upplysningens centrala aktörer, en engagerad filosof som tog ställning mot miss­förhållanden och kämpade för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter under hela sitt liv. Hans betydelse sträcker sig från litteraturen och filosofin till politiken hans kritik av invanda tankesätt och religiös dogmatism är aktuell än idag. Genom hans texter lever hoppet om att med förnuftets hjälp skapa en harmonisk och lycklig värld.
    Cronk visar hur Voltaires enastående karriär påverkade samhället på djupet och hur hans tänkande är väsentligt för vår förståelse av upplysningen. Mer av Voltaires kritiska tänkande skulle behövas i dagens likriktade värld där alla springer åt samma håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar