Min blogglista

torsdag 16 januari 2020

En sval Didion

Nu kommer Joan Didions thriller "Det sista han ville", på svenska. Den gavs visserligen ut redan 1996, men är faktiskt även hennes senaste roman. Den är mycket filmiskt skriven och att även den här romanen nu ska filmatiseras är inte särskilt överraskande.
    I boken är det 1984 och journalisten Elena McMahon avbryter sin bevakning av presidentvalskampanjen för att åka till Florida och ta hand om sin döende far. Snabbt blir hon istället inblandad i hans tvivelaktiga affärer, hamnar på en karibisk ö med falskt pass – och utan handlingskraft. Därefter glider det över i allt mer kolsvart tragik.
 Det är på sedvanligt Joan Didion-vis elegant, svalt, och i vissa stycken briljant. Men Joan Didion blir lite   för sval här. Kanske för att romanen lider brist på författaren själv tycker jag.
   I sina reportage använder hon sitt eget liv – ibland till och med utdrag ur sina sjukhusjournaler – för att förklara större sammanhang.Så är det inte här. Det är en habila men trasslig roman som får en att n längta efter hennes helt andra texter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar