Min blogglista

torsdag 10 december 2020

Årets bästa romaner

Det är Nobeldag idag och de allra bästa ska få pris, fast inte under brukliga former med supé och bal. Men man kan hitta det bästa av det mesta ändå och här kommer lästips om fyra av höstens bästa historiska romaner som passar bra att slå in i julpaket. Och i topp finne en åländsk debutant.
Det är Sebastian Johans som i sin debutroman "Broarna" berättar om syskonen Carl, Teddy och Aina som vid sekelskiftet 1900 lämnar Åland för Amerika. Men möjligheternas land är också ett hårt klassamhälle. Carl bygger de stora broarna i New York och finner sin dröm om frihet och där hittar han Ida-Levina, en åländs flicka som jobbet i fin familj. Det är en episk roman som sträcker sig fram till den stora depressionen, när liv och samhällen rasar samman. Det är en berättelse om urbant liv i om samhällsbyggande, arbete och gemenskap, rotlöshet och längtan efter en plats att kalla hem. Men också en historia om sorg och kärlek och återvändande. En lyhört berättad roman som sveper läsaren med och gör att man känner sig snopen när romanen är slut, man vill gärna stanna i berättelsen.
Maggie O'Farrell tar oss med till 1500-talets England i "H". Hon beskriver hur en fattig latinlärare förälskar sig i den excentriska Agnes. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith. Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor samtidigt som hennes mans författarkarriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet. När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet. Hamnet är en bladvändare om de händelser som några år senare inspirerade William Shakespeares mästerverk Hamlet. Det är ett porträtt av ett äktenskap och om det starka bandet mellan tvillingsyskon, och en isande gestaltning av en familj härjad av sorg och förlust.
Debutanten Héléne Gullbergs debutroman "Den konserverade ängan" börjar hösten 1779 i Stockholm. Den unga Sara har justgift sig med sin dubbelt så gamle make, den store möbelmakaren Georg Haupt. Föga anar hon då att hon bara fem år senare är änka, har sju barn och ensamt ansvar för den berömda verkstaden. Påtryckningarna att hon ska gifta om sig och " bli konserverad" i skr¨ået hopar sig. Hennes ivrigaste uppvaktare är gesäll och också den hon fruktar mest Ska Sara lyckas stå emot honom och det mäktiga skrået? Detta är en historisk roman om kärlek, möbelkonst och kvinnors livsvillkor under gustaviansk tid. I högt tempo skildrar Hélène Gullberg verkliga personeroch deras oberättade öden så att man tycker sig se både glansen och misären på Stockholms gator och krogar.Ytterst välskriven och med stenkoll på dåtidens detaljer. I Elisabet Nemerts nya roman "Älvornas kulle" handlar det om systerskap över tid och rum, om
stark lojalitet och oförutsägbar kärlek.Här får vi möta Celine, vars tillvaro slås i spillror när maken deklarerar att han vill skiljas. Celine förlorar då sitt arbete som lärare på den skola där han är rektor, och hon och barnen måste ge sig av. De har tur och hittar ett gammalt hus i byn Sunnanäng invid Siljans strand. Ett hus där många dramatiska kvinnoöden har utspelat sig genom tiderna ska det visa sig. Uppe på husets vind finner Celine en tummad dagbok. I den berättar änkan Emilia sin historia från förr. I närheten ligger Käringberget där man på 1600-talet brände häxor. Och Celines lilla dotter, den sjuåriga Sofia, har förmågan att se det som är fördolt för andra.En gåva som kan vara nog så skrämmande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar