Min blogglista

torsdag 3 december 2020

Lästips om & för julen

Ett fenomen som började inom den engelskspråkiga världen är att ge ut romaner som handlar om julen, en högtid som många drömmer om och många hatar. Fenomenet julromaner kommer också starkt på svenska och årets utgivning är bred. Här kommer några tips för den som vill ha julstämning i läsandet.
Amanda Hellberg kommer med ”Jul i krinolin”. En historisk roman från 1800-talet med starka drag av skräckromantik. Här finns den unga och fattiga Lovisa Lind, som arbetar i en godisbutik, den demoniske godsägaren och hans herrgård som är fullproppad med spöken och hemligheter. Här ska det firas julbal medan århundradets snöstorm viner och vargarna ylar i skogen. En roman med extra allt av det mesta, kanske det som skulle kallas pigroman om det inte var så att pigorna är ett försvunnet släkte.
Raka motsatsen till romantik hittar man i Katarina Mazettis samling av julnoveller, ”Spritsmugglarens julafton och nio andra noveller”. Mazetti är så rolig och underfundig som hon brukar vara och man får sig goda skrattunder läsningen.
En roman om oväntade händelser runt jul hittar man i Sara Molins ”En oönskad julklapp” om läkaren Diana som kommer hem från Afrika för att fira jul med mamma som tjatat så länge. Men helgen utvecklas till ett fyrverkeri av händelser.
Naturligtvis smyger sig julen in i deckare också. Som i Marianne Cedervalls nya serie förlagd till Dalarna, ”Dö för vårt syndiga släkte”, som utspelas under december månad och börjar med att den nya kyrkoherden hittar ett lik på kyrkogården. Sedan blir det förvecklingar.
Christoffer Holst låter sin hjältinna Cilla Storm, som vanligtvis amatörsnokar i brott i skärgården, hamna i Idre för att fira jul med tre vänner i "Kalla vita vinternätter". Naturligtvis hittar man egendomliga händelser i närmiljön. Det här är också en roman som frossar julens mat och godis. Vill man ha en fläkt av brittiskt julfirande kan man spana in författare som Jenny Colgan och Lucy Dillon, båda två finns i plånboksvänliga pocketutgåvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar