Min blogglista

onsdag 2 december 2020

Sluta slösa i köket!

I Sverige slänger man i genomsnitt 19 kg mat per person varje år - och häller dessutom ut 26 kg flytande mat i slasken. Samtidigt tror många att de inte slänger någon mat alls!
Karin Bohlin tar upp det här problemet i "Zero Waste i köket. Fast varför man måste ta till engelskan övergår mitt förtånd - Noll slöseri i köket är ju en bättre titel! Nå, mycket av maten slängs för att den skjuts längre in i kylen och inte äts upp i tid. Livsmedelsproduktionen belastar miljön och eftersom mer mat producerats än vad som äts upp är svinnet ett helt meningslöst slöseri med resurser. Med minskat matsvinn skulle energianvändning och utsläpp minska så att jorden har en chans att vara en plats även för framtida generationer. Man säger att det höga tempot i samhället gör att hushållen idag ofta lider brist på tid och självförtroende att engagera sig i planering och matlagning. Här kommer därför boken som hjälper dig ta vara på spill, spad och kanter.Mycket matnyttigt inför julhelgen när alltför många köper på sig mer mat än de orkar äta, håll igen redan i butiken! På ett enkelt sätt guidas du kring hur du kan tänka för att hjälpa miljön och klimatet. Se stort som smått som en start på nästa måltid - en broccoli som börjat gulna avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från igår inspirerar till en burgare idag. Med säkra kort och nya knep hoppas författaren ge lust till förändring och att mer mat ska ätas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar