En blogg som tipsar om aktuella böcker, kommenterar fenomen kring läsning. Här skriver jag om alla slag av böcker - lyrik, prosa och fakta i en salig blandning.
Min blogglista
måndag 26 april 2021
Inte den vi tror
Var han vild och brutal, med hår på bröstet och horn på hjälmen?
Nja, den klassiska bilden av vikingen uppfanns på 1800-talet under en av Sveriges mest dramatiska tider.Efter nederlaget 1809 och den gustavianska tidens aritokratiska utsvävningar ville man, ja eller ett gäng fosterlandssinnade unga män, ha andra ideal i historien. Götiska förbundet bildades och den nyvalde kungen, före detta revolutionäre marskalk Bernadotte var inte sen att haka på. Han beställde bilder av de fornnordiska gudarna och såg till att en staty av gudachefen Oden bar hans drag!
Sen bara rullade det på. I denna tid av kris och längtan efter nya ideal tog bilden av den välkände vikingen form. Historien iscensattes utifrån samtidens behov, och genom modet, konsten, museerna och arkitekturen spreds bilden över världen.
I "Vikingen. En historia om 1800-talets manlighet" av Anna Lihammer och Ted Hesselblom får läsaren veta hur det kom sig att vikingatidens människor tusen år senare representerades av en bild som på många var fel. Hur det gick det till när vikingamodellen skapades och hur den har bilden följt oss genom historien får man veta mer om här.
Anna Lihammer är doktor i historisk arkeologi och Ted Hesselbom är grafisk designer med stor erfarenhet av konst och museiverksamhet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar