En blogg som tipsar om aktuella böcker, kommenterar fenomen kring läsning. Här skriver jag om alla slag av böcker - lyrik, prosa och fakta i en salig blandning.
Min blogglista
måndag 5 april 2021
Om historiskt feltänk
Katrine Marçal(f 1983) är skribent och författare, bosatt i Storbritannien.Hon skriver regelbundet om ekonomi och politik för Dagens Nyheter.Hennes senaste bok är "Att uppfinna världen - hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet".
Vi lyckades skicka en människa till månen innan vi kom på idén att sätta hjul på en resväska. Hur är det möjligt? undrar Marcal I själva verket är svaret lika enkelt som förbisett: det handlar om kön. För bara ett halvt sekel sedan var det otänkbart för en man att inte bära sin egen väska.Hjulväskor är praktiska ibland, men de väger inte mindre än andra väskor och de kan föra ett jäkla oväsen. För att resväskor med hjul ska komma till sin rätt behöver de släta välsopade golv, hissar som inte står still och rulltrappor som inte är avstängda. Resväskor med hjul behöver med andra ord flygplatser. När de slog igenom hos de breda massorna så skedde det inte på grund av en djupgående förändring i det manliga psyket. De slog igenom samtidigt som det blev billigare att flyga.
I den här boken ställs samtidens dominerande idéer om ekonomi och teknik på ända. Med djupdykningar i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens visar Marçal hur grundmurade föreställningar om manligt och kvinnligt har präglat det moderna samhällets uppkomst. Och fortfarande gör.
Med ”Att uppfinna världen” vill Katrine Marçal visa hur könsrollerna – eller snarare mansrollen – stått i vägen för teknikens utveckling. Hur vi fostrats att se stenyxan som ett viktigt framsteg, men inte grävpinnen och handkvarnen. Bäst är Marçal när hon resonerar kring hur riskkapitalism fungerar utifrån hur valfångst bedrevs på 1800-talet och när hon gör upp med föreställningen om att man kommer att kunna ersätta den mänskliga hjärnan med datorer: ”Vi har ännu inte skapat maskiner som är som människor. Istället har vi alltså organiserat människor som vore de maskiner. Och börjat kalla det för innovation.”Applåd för den tanken!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar