En blogg som tipsar om aktuella böcker, kommenterar fenomen kring läsning. Här skriver jag om alla slag av böcker - lyrik, prosa och fakta i en salig blandning.
Min blogglista
fredag 14 maj 2021
Allvarlig ton i Roslagsroman
Eli Åhman Owetz är författare och journalist. Hennes böcker utspelar sig i lantliga Roslagen, där Eli numera bor på gården där hon växte upp. Hon debuterade 2013 med Anna-Lisas antik, första delen i serien om Anna-Lisasom startar eget i byn Söderberga.
I nya romanen "En bättre människa" handlar det om 50-åriga Kicki, som stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa. Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad. Tills det blir tal om att flytta ihop. För Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv.
Men när hon än en gång väljer en helg med väninnorna istället för att hälsa på sin mamma i Skåne får Kicki höra att hon lever ett egoistiskt liv. "Tänk på att en dag kan det vara för sent att göra gott", säger hennes mor. Bara dagar senare går hon oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl.Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att ta ett beslut.
På inbjudningskorten till sin födelsedagsfest önskar hon sig två presenter: Ett riktigt gott italienskt rödvin och tips på hur hon kan göra världen bättre. Måndagen efter festen tar hon sig an det första tipset. Nu gäller fullt fokus på uppgiften. Och inga män tills hon blivit en bättre människa. Men då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet.
Det här är en humoristisk berättelse med sorg och eftertänksamhet som botten. Läsarna kommer att hitta både allvaret från Eli Åhman Owetz "Brevvännerna" och den lättsamma tonen från hennes romaner i Anna-Lisa-serien.Och på ett hörn får man träffa ålänningen Ralf igen, han som en gång var Anna-Lisas älskling i raggarbil.
Åhman Owetz, som bor i sitt barndomshem i Roslagen, berättar fint om ett avfolkat samhälle i Sverige i dag, där industrihistoria nu riskerar att undanröjas av modernitetens krav. Författarens kärlek till svensk glesbygd är välbeskriven.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar