Min blogglista

måndag 6 februari 2017

Ingen hyllningsskrift

50 år efter Nya boken om vårt land och 100 år efter Finlands självständighet är det dags för en ny bok "SuomiFinland". En pamflett, en paskill - om ont och gott i Finland, av Jörn Donner. Den som letar efter någonting uppskattande inför jubileet ska välja en annan bok.
   Landet fyller hundra i år och firandet pågår. 84 av de 100 åren har Donner delat med Finland även om han inte bott här hela tiden.Fick han välja skulle han bo i Berlin - men det är han för gammal för.
Redan i första kapitlet citerar han Diktonius, "ja, jag hatar detta land .....på grund av ofördragsamhet och småsinne. Tvi katten att man ej kan välja ställe där man föds! " utbrister Diktonius. "Vi är inte världens navel, snarare dess stjärt" kontrar Donner.
   Donner deklarerar si avsikt, att vara perverst självcentrerad. Det är en biografi om två storheter klädd i svarta pärmar. 
   Men man bör komma ihåg att författaren inte tycker illa om folket och landet i sig. Det är de pompösa och okunniga makthavarna han gisslar - trion Sipilä, Orpo och  Soini - SOS, gud hjälpe Finlands folk, skriver han.
   Säga vad man vill, men grumsande män med ålderns tyngd, som GW eller Donner, är underhållande och salt i samtiden grynvälling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar