Min blogglista

lördag 4 februari 2017

Läsa andras brev

"Hur blind jag var för dig" är Rebecca Weiss bok om sina föräldrar. Det är en personlig berättelse där breven från Peter till Helga sammanflätas med dotterns minnen. Det är också berättelsen om en brokig, kreativ familjs utveckling i skuggan av ett Europa i kris. 
   Föräldrarnas var Peter Weiss (1916-1982) författare, illustratör, konstnär och regissör, kanske mest känd för boken Motståndets estetik. Mellan åren 1943 och 1947 var han gift med konstnären och författaren Helga Henschen. 
    Efter Helga Henschens död 2002 gick hennes dotter Rebecca Weiss igenom moderns tillhörigheter. I botten av en kartong i Helgas garderob fann hon en bunt brev från fadern Peter Weiss. Många av dem var kärleksbrev och de visade en helt annan sida av Peter än den som kommit fram i hans senare skrifter.
    Breven blev liggande men när föräldrarnas hundraårsdagar närmade sig tog hon fram dem igen och började sätta dem i följdordning. Breven från Peter till Helga gav en intim inblick i en vardag med skapandet som en alltid närvarande fond. Peter och Helga var inte exemplariska i sitt föräldraskap, men Rebecca Weiss beskriver sig som lyckligt lottad att ha haft dem som föräldrar. Två unika, begåvade människor som hade mycket att ge till världen.
   För en gångs skull har jag inte dåligt samvete över att läsa andras brev. Dottern har ju bestämt att de berikar bilden och då är det ok att läsa, tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar