Människan kallas för
allätare, men varför äter vi då inte allt?
Aldrig förr har så många människor tackat nej till olika livsmedel. Fyra av tio följer en diet,
ännu fler undviker ett specifikt födoämne - en fiende på tallriken.
Journalisten och författaren Daniel
Rydén berättar medryckande om varför vi undviker att äta vissa saker,
trots att de inte är skadliga för oss. Han berättar om bibelns religiösa
förbud och 1700-talets ätstörningar, om 1900-talets fettskräck och
2000-talets rörelser mot gluten, kolhydrater och laktos. Intresset för
vad vi stoppar i oss tycks vara oberoende av tid och rum.
Men vad
händer idag när den gemensamma måltiden ska anpassas efter deltagarnas
dieter och preferenser? Hur kan man bjuda på middag när kra
ven är så många? Eller när kostexperter utmanas av bloggare och
trendsättare? Och hur gick det till när vissa ätliga ting fick rollen
som fiender, medan annat hyllas som det enda rätta?
Det är en fascinerande exposé över människans förhållande till mat genom
historien . Det är en
ren fröjd att i floden av nya dieter, rön, trender, bloggar och
kokböcker hitta ett guldkorn som denna bok där man bjuds på perspektiv
och distans till kosthysteri och märkliga och ibland mycket ologiska fiender på
tallriken.
den här lägger jag till min digra att-läsa-lista. verkar väldigt intressant!
SvaraRaderaDen måste jag läsa.
SvaraRaderamathistoria är intressant
SvaraRadera