Min blogglista

måndag 27 februari 2017

Flyktingar och rotfasta

Debutanten Dörte Hansen stod för Tysklands största litterära sensation 2015. Hennes roman "Körsbärslandet" (Altes land) blev årets mest sålda bok och tog både läsare och kritiker med storm.
Dörte Hansen är född 1964 i Husum och lärde sig först i grundskolan att det fanns andra språk i världen förutom plattyskan. Hennes entusiasm visste inga gränser och ledde till studier i främmande språk som galliska, finska och baskiska (!) vilket så småningom blev en doktorsexamen i lingvistik. Sen bytte hon bana och blev journalist, jobbade några år som redaktör på NDR (Norddeutscher Rundfunk) och arbetar i dag som författare. Hon bor i Hamburgtrakten och Körsbärslandet är hennes första roman.
   Med torr humor, vass blick och träffsäkra formuleringar väver hon en historia som utspelar sig i det natursköna och pittoreska Olland, söder om Hamburg. Här kantas flodstränderna av fruktträd och stora korsvirkeshus, plattyskan regerar och traditionerna väger tungt. Och här utspelar sig en historia som kryper in under huden på läsaren och stannar kvar länge.
    I över sextio år har Vera Eckhoff bott i Olland. Hon är ett flyktingbarn från Ostpreussen som aldrig riktigt landat. I hela sitt liv har hon känt sig som en främling i byn, tills det en dag återigen står två flyktingar utanför dörren: Veras systerdotter Anne och hennes lille son Leon. Anne har flytt från det närliggande Hamburg-Ottensen, där pretentiösa, perfekta föräldrar bär runt på sina barn som om de var prispokaler. Och där hennes man älskar en annan.
    Hansen flätar skickligt ihop de mörka och ljusa sidorna av livet. I botten på berättelsen ligger en nattsvart flykt undan krig och en skildring av den rotlösa sorg man som flykting bär med sig resten av livet. Men här finns lika många ljusa trådar som lyser upp berättelsen och lockar till skratt. Inte minst i författarens sätt att berätta sin historia. Med knastertorr humor skildrar hon egensinniga, kantiga karaktärer. Hon målar upp komiska krockar när oförstående stadsbor möter motsträviga bönder och hon dissekerar humoristiskt Hamburgs hipsterföräldrar.
  Ni som rynkar på näsan åt tysk litteratur kan låta bli med det för den här romanen som är underbar.

1 kommentar:

  1. Jag tyckte verkligen om den här romanen! Den är väl värd en stor läsarskara även här i Sverige.

    SvaraRadera