Min blogglista

onsdag 2 februari 2011

De som följde en röd tråd

"Den röda grevinnan" heter boken som Yvonne Hirdman skrivit om sin mamma, Charlotte Hirdman. Boken fick fjolårets Augustpris och är bitvis spännande som en agentroman. CH föddes i Estland, bodde i Österrike och Berlin, rymde till Sovjet med sin kommunist till älskare. Lyckades ta sig ut ur Sovjet, det kommunistiska paradiset, 1937 och kom via Danmark till Sverige.
När jag läser den här boken, det har tagit sin tid, tänker jag på liknade öden. Som Erik Jorpes från Kökar som också var aktiv kommunist och begav sig till Ryssland 1918. Även han hoppade av från den röda drömmen och tog sig på krokiga vägar till Stockholm. Han var en lysande forskare inom medicin och borde ha fått Nobelpris. Men den röda skuggan vilade över honom, han ansågs inte pålitlig.Runar Backmans biografi över Jorpes, som finns på bibban, ger en bra bild av hans liv.
På Åland fanns också Aili Norgren, Sally Salminens storasyster. Även hon flydde undan det röda paradiset under Stalins terror.
Underligt hur intelligenta människor blev så helt uppslukade av ideologi att de övergav allt som var dem kärt för att följa en dröm.
Dagens avhoppade vänsterfans blir i många fall deckarförfattare. Ta paret Sjöwall-Wahlö, Henning Mankell, Jan Guillou, Stieg Larsson m fl. Deras samhällskritiska opus tar alla avstamp i besvikelse över dagens värld. Mankells snut Wallander är väl den som gnäller mest över "samhället" och hur det spårat ur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar