Min blogglista

söndag 27 februari 2011

Moderna läsareIdag menar vi med "läsare" folk som läser böcker och texter. Men på 1800-talet var en läsare en som läste Bibeln och annan religiös litteratur på egen hand, utan kyrkans och prästernas tolkning. De dådtida läsarna var stommen i den nordiska frikyrkorörelsen och nu har det kommit ut en bok som sätter in dem i ett kulturellt sammanhang också.
Gunnar Hallingberg har skrivit "Läsarna - 1800-talets folkrörelse och det moderna genombrottet". Det är en bok med vetenskapligt stuk, fotnötter till exempel. Men inte är den svårläst. Två läsare, psalmdiktaren Lina Sandell,  och skolgrundaren Aurore Stockenfelt finns på omslaget, som statyer.
Jag, som är idéhistoriker i grunden, tycker att den är högintressant.
Tidigare har man ju alltid talat om nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen som de rörelser som skapade det moderna samhället. Men läsarna var minst lika viktiga.
Och vilken sångskatt de stod för, samlad i till exempel Sions harpan - en älskad sångbok även på Åland.
Läsarna känns förbluffande moderna där de betonar människans rätt att tänka själv och forma en egen uppfattning om tro och samhälle. Det här är en ruiktigt nyttig och nyskapande historiebok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar