Min blogglista

tisdag 15 november 2011

En upplyst prinsessa

   Hon var syster till Gustav III och herig Karl, som sen blev kung med siffran XIII. Hon levde mellan 1753 och 1829 och fick se världen förändras snabbt. Prinsessan Sophia Albertina, som lät bygga ut Arvfurstens palats i Stockholm, är ännu en av historiens okända kvinnor.
   Fast nu har hon i alla fall fått en egen biografi - "Självständig prinsessa Sophia Albertina" av Carin Bergström som också skrivit om 1700-talsgrevinnan Stina Piper.
Sophia Albertina gifte sig aldrig, inte för att det saknades friare men för att hon var hårt kontrollerad av familjen. Mamma Lovisa Ulrika var ett formidabelt fruntimmer och hennes ord var lag.
Det intressanta är att se hur prinsessan lyckades forma sitt eget liv. Hon hade egen hovstat och fattade självständiga beslut. Under nästan 20 år var hon regerande furstinna i tyska Quedlinburg och fick inkomster därifrån.
   På äldre dar blev hon god vän med den nya furstefamiljen Bernadotte och var någon form av "hedersfaster" till Karl-Johan. Hon levde till 76-års ålder och det var en aktningsvärd ålder då.
   Mycket av 1700-talets mer vardagliga sidor kommer fram då kvinnor beskrivs. Vad jag saknar är hur Sophia Albertina såg på revolutionerna i Europa och rikssplittringen 1809. För henne, som levat under  kungligt envälde, måste förändringen ha varit enorm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar