Min blogglista

söndag 25 december 2011

De radikala på 30-talet

Johan Svedjedal har skrivit boken jag sparat till jul, "Spektrum - den svenska drömmen" om en grupp radikala författare och kulturpersoner som vill skapa en ny tid och nya människor.
   Kretsen kring tidskriften Spektrum var en svensk motsvarighet till Bloomsburygruppen. I centrum fanns Karin Boye, Gunnar Ekelöf och syskonen Riwkin. En yttre krets bestod av Harry Martinson, arkitekten Sven Markelius, Alva och Gunnar Myrdal, och fotografen Anna Riwkin-Brick.
   De arbetade tillsammans, och flera av dem delade bostad i ett kollektiv. Tillsammans drömde de om rättvisa, förnuft, öppenhet mot omvärlden - en ny sorts samliv i ett nytt sorts samhälle. De beudrade det sovjetiska samhället och såg fascismen växa fram i Tyskland. Men gruppen, aktiv mellan 1931 och -35, skakades också av motstånd utifrån, av kärleksaffärer, triangeldramer och konflikter. Boken ger för övrigt en annorlunda bild av Karin Boye och det är intressant.
    Utifrån ett stort källmaterial beskriver Svedjedal här för första gången hela historien om Spektrumgruppen. En grupp som haft inflytande på kulturklimatet nästan in i vår tid.
   Svedjedal skriver initierat och engagerat, fast det visst jag förut. Hans tredelade bigrafi över C J L Almqvist är ett mästerverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar