Min blogglista

söndag 18 december 2011

En rysk historia

   Enligt legenden grundade Rurik och hans vikingar den ryska staten för mer än tusen år sedan. På 1990-talet drog nordborna åter till Ryssland, den här gången för att införa marknadsekonomi. Den ryske ambassadören i Stockholm skrev genast om vikingarnas andra invasion.
   Professor Kristian Gerner, specialiserad på östeuropeisk historia, menar att vår uppfattning om Ryssland bygger på föreställningen att vårt eget västerländska samhälle är ett ideal, och att historieskrivningen  på motsätt-ningen öst-väst.De här tankarna utvecklar han i "Ryssland - en europeisk civilisationshistoria".
   Gerner hävdar att landets historia inte låter sig inte beskrivas som en isolerad process. Den europeiska civilisationen har sedan medeltiden varit beroende av tre ryska bidrag: råvaror, vapenbruk och kultur. Europas  utveckling hade aldrig varit möjlig utan rysk tjära, trä, järnmalm, olja eller naturgas. Ryska statsbildningar har återkommande fört krig med stater i Europa.
    Han skisserar den ryska historien med breda penseldrag men gör nedslag för att belysa enskildheter. Det är intressant och välskrivet, en bok man inte bör låta bli att läsa om man vill förstå nutiden i det som många kallar "det gåtfulla" Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar