Min blogglista

tisdag 20 december 2011

En roman att stanna i

   "Ett mästerverk!" det betyget sätter New York Times på Jonathan Franzens roman "Frihet" som har kommit på svenska i höst. Och skandinavienättade Franzen är en av de stora berättarna på kommande inom amerikansk litteratur, han har en genuin och igenkännlig ton i det han berättar.
   I "Friheten"  tecknar Franzen ett skarpt och humoristiskt porträtt av medelklassfamiljen Berglund, (jo do, de skandinaviska rötterna finns hos dem också) där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och föräldrar kämpar för en bättre värld för sina efterkommande.Ett uppdrag som inte är så okomplicerat som det låter för vad lägger man in i "bättre värld"? Hur vi hanterar förväntningar och besvikelser och hur den frihet vi kämpat oss till både kan te sig som en frestelse och en börda är viktiga teman för romanens människor..
   Men romanen hugger tag i en från första sidan och sen har man 650 sidor läsfest att se fram emot - om man gillar episkt berättande alltså. Det här är en roman som varar en bit in på det nya året, om man inte stannar uppe på nätterna och sträckläser förstås.

1 kommentar:

  1. Det här är verkligen en bok som jag vill läsa så fort som möjligt!

    SvaraRadera