Min blogglista

tisdag 13 december 2011

Höggradigt excentrisk

Heter en biografi "Höggradigt jävla excentrisk"och utspelar sig i svensk filmmiljö kan den bara handla om Bo Widerberg. Den är skriven av regissörens svärson Mårten Blomqvist och är ännu en bamsebiografi på drygt 500 sidor.
    Widerberg gjorde en dramatisk entré i livet, hans far fick låna pengar för att kunna lösa ut honom och modern från BB och han gick bara nio år i skolan, men han bildade sig själv med hjälp av en glupande aptit på musik, konst, litteratur och film.
   Med hjälp av bland annat intervjuer med nära nittio närstående, vänner och fiender berättas här hur filmer som Kvarteret Korpen, Elvira Madigan, Mannen på taket och Lust och fägring stor kom till.  Widerberg handskades med filmkameror och skådespelare på sätt som aldrig gjorts förut.Hans ovilja att göra någonting på annat sätt sitt eget gjorde att han stämplades som omöjlig.
   Men åtskilliga medarbetare, och framförallt skådespelare, betraktade honom som den mest insiktsfulle och inspirerande regissör de mött. Han förändrade filmhistorien och vann priser både här och utomlands.
    Stort och smått blandas, närgångna detaljer och roliga historeier. För filmfreaks är boken ett måste helt klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar