Min blogglista

torsdag 26 april 2012

En förfärlig bok

Ja, rubriken är inte min, den är lånad av författaren, August Strindberg och han säger så om romanen "En dåres försvarstal" som nu getts ut som pocket och ingår i evenemanget Stockholm läser. Mycket lämpligt eftersom man i år stort uppmärksammar att 100 år gått sedan den bråkige författaren dog.
    "Det här är en förfärlig bok det medger jag utan invändningar" skriver han i sitt förord 1887. Och även om boken kallas roman så är det en lätt maskerad skildring av författarens och Siri von Essens stormiga år tillsammans. Strindberg skrev romanen på franska och han tillät inte medan han levde att den översattes till svenska.
  Idag är ju bekännelseromanerna många, man blandar friskt självbiografiskt och påhittat, och Strindberg var långt före sin tid även i det avseendet. Det är också en stor kärleksoman som beskriver hur två konstnärer försöker leva ihop och, hur än Strindberg försöker kan han inte dölja att han också beundrar Siri, i romanen Maria.
   Och som vanligt är språket starkt och friskt, romanen har inte alls fått åldersrynkor. Och Märta Tikkanen har skrivit en tänkvärd inlledning till romanen. Sådet är bara att sätta tänderna i denna av passion vibrerande klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar