Min blogglista

fredag 11 oktober 2013

Halv katt i Helsingfors

  "Det vackraste på den svarta jorden" heter Erik Wahlströms höstroman, som kallas en lekfull komedi med tragikomiska inslag. Ödet bollar med romanpersonerna och kärleken hittar man inte alltid där man först letar efter den. Men boken är också en thriller som handlar om vad trogen kärlek, geniala upptäckter och forskaravund kan leda till. Och i hög grad är det en skröna om gäckande katter.
   Det börjar med att en halv mumifierad katt dyker upp i ett höstdystert Helsingfors. Papyrologen Martin Green har köpt den i en skum liten butik i Kairo. Den arma katthalvan är lindad i papyrusremsor och det är dem Martin är ute efter. 
    Martins goda vän Felix har uppfunnit ett datorprogram som kan foga samman trasiga saker och tillsammans försöker de tyda vad som står på papyrusremsorna. Men katten är en sensation och Martin och Felix får snart sällskap av andra papyrusforskare . Journalister, studenter och militanta kattvänner samlas. En skeppsredare och en grekisk städerska ansluter sig till sällskapet.
   De sköra papyrusfragmenten bär verkligen på en hemlighet, spåren leder till Lesbos. Men den här mumien verkar föra med sig otur. Livet för dem som har att göra med katthalvan kompliceras; hot, och till och med ond bråd död ligger i luften.
   Men handlar det om kärlek. Martin upptäcker att någonting saknas i hans forskarliv och den stenrika skeppsredaren Fafoutakis drömmer om odödlighet.  Men vad har man för glädje av evigheten om man är ensam?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar