Min blogglista

lördag 5 oktober 2013

Om nätet och verkligheten

 Lottie Moggasch är brittisk journalist som inledde sin karriär på The Times och numera skriver hon mest i månadstidningar. Hennes debutroman, Som nu översatts till svenska heter "Kyss mig först" och har kallats en roman som passar facebookeran.
    Huvudpersonen Leila upptäcker sajten Red Pill och känner att hon äntligen har hittat människor som förstår henne. Hon är en ung kvinna som haft en skyddad uppväxt tillsammans med sin mamma, och hon har ofta haft svårt att få kontakt med flickorna i skolan. Men på Red Pill, ett chatforum för moraliska diskussioner, blommar Leila ut och imponerar på sajtens grundare, en lysande och undflyende man vid namn Adrian.
   Leila blir smickrad när Adrian ber att få träffa henne och smickrad när han erbjuder henne att delta i "Projekt Tess". Tess är vacker, urban, smart och sargad. Medan Leila och Tess mailar, chattar och pratar över Skype, blir Leila alltmer indragen i Tess värld och steg för steg lär hon sig allt, in i minsta detalj, om henne och snart måste hon bli Tess.
   Romanen är väl genomtänkt och visar i knivskarp belysning hur internetåldern förvandlar våra föreställningar om verklighet och identitet. En mycket läsvärd roman om den helt nära framtiden.

1 kommentar:

  1. Har fått hem denna och skall läsa den så fort jag får tid. Verkar intressant!

    SvaraRadera