Min blogglista

torsdag 3 oktober 2013

Svag gestaltning


Att överleva sin barndom är inte enkelt men med olika strategier och minnen kämpar de tre syskonen i Maria Svelands roman "Systrar & bröder" nya roman. Ska man förlåta, försonas eller förtränga? Upp­växten med pappa Göran, lillebror Pers nattskräck, Heddas känsla för skyddsänglar, Noras storasysterliga duktighet och mamma Anitas död.
   Men nu är Nora, Hedda och Per vuxna och vårdar ömt sina sår från barndomen.
  Noras inställning till kärlek och familjeliv står i vägen för den verkliga lyckan. Hedda går på Konstfack där hon uteslutande sysslar med att skulptera pistoler i olika material och Per, lillebrodern, har svårt för närhet men oroar sig mest över sin begynnande flint som han filmar med mobilen varje kväll. På dagarna säljer han massage, marijuana och ambientmusik för femtonhundra per timma till kunder som är medelålders kvinnor.

   Det är en programroman, skriven efter mall, där den feministiska ideologi väger tyngre än gestaltandet. Men egentligen är det ingen idé att skriva att det här är en tafflig och o-färdig roman, Svelands fans kommer att köpa den och älska den och tycka att hon beskriver just dem.
  Och så kan man också läsa, om man vill,  men jag vill ha mer av nåt som kallas roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar